maandag 21 november 2016

Spraakmakende dominees van ’s-Gravendeel

 Dominees zijn van oudsher voor velen een rolmodel. In de praktijk van alle dag zijn onze voorgangers niet altijd even gewoon of onberispelijk. De historische verenigingen ’s-Gravendeel en de bibliotheek vragen deze maand aandacht voor ‘spraakmakende dominees”. Deze historische presentatie is op donderdag 1 december in het Weegje. 

Het is een reis door de tijd. Te beginnen met het jaar 1600: ds Blokkius, die afgezet moest worden vanwege zijn levenshouding en te eindigen met 1970: ds Van Heuven, die het dorp 's-Gravendeel door zijn historische interesse veel geschonken heeft. 

Daartussen komen andere predikanten aan bod, zoals ds Hanappier, de Franse koopmanszoon, die ontvoerd werd door zijn vader en ds Van Lummel, die erg over de tong is gegaan, maar die tijdens de oorlog een heel belangrijk lid van de Ondergrondse was. En wellicht is het interessant te weten waarom er in 's-Gravendeel twee straten naar predikanten zijn vernoemd: Hendrik Hamerstraat en Van Groningenstraat.

Spreekster deze avond is Will van Velsen, erelid van de Historische Vereniging 's-Gravendeel. Zij deed veel onderzoek in de archieven en kent de lokale geschiedenis uit de bronnen en uit de overlevering. Verhalen en namen van echte Seuters  passeren de revue op deze boeiende avond over spraakmakende dominees.

Donderdagavond 1 december 19.30 uur tot 21.30 uur in De Bibliotheek Hoeksche Waard vestiging ’s-Gravendeel in het Weegje. De toegang is € 5 | € 2,50 korting met je biebpas. Aanmelden via www.debhw.nl, of activiteiten@debhw.nl of in de bibliotheek is noodzakelijk.

Geertje Wiersma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten