maandag 17 november 2014

NCRV stedenspel herleeft


Wij schrijven 23 november 1979, 20.30 uur, het is stil op straat in Oud-Beijerland.
Op de televisie neemt Oud- Beijerland het in een rechtstreeks uitzending op tegen de voormalige gemeente Hefthuizen.  Vanuit het gemeentehuis van Hefthuizen  en in het toenmalige bestuurscentrum van Oud-Beijerland. Waar in elke gemeente een Raad van Advies zetelt voor het beantwoorden van de gestelde vragen. In Oud-Beijerland is dat onder leiding van Loco-burgemeester Dick Hitsert.
In de Rijnhal te Arnhem strijden de zeskampers van beide gemeenten tegen elkaar.
Namen als Barend Barendse, Dick Passchier, Tanja Koen en Judith Bosch zeggen de oudere televisiekijkers nog wel iets. Maar zij waren toen de bekende Nederlanders die het spel presenteren.
Helaas moesten we aan het eind van de avond constateren dat Hefthuizen te sterk was voor het team van de Oud-Beijerlanders.
De Historische Vereniging in het Spuidorp heeft onlangs de uitzending kunnen verwerven. Dus een goede reden om precies 35 jaar na dato de uitzending te laten zien.
De aanleiding was dat wij in het archief Het Kompas van 28 november 1979 hebben. Beeld en geluid in Hilversum en ook de NCRV waren  niet in het bezit van de uitzendband, uiteindelijk bleek er een band  te zijn opgenomen door iemand en deze hebben we op DVD kunnen laten zetten. We zien veel bekende gezichten in de uitzending langs komen, zij het 35 jaar jonger.
Het is voor de vele (deelnemende) oud- Beijerlanders een mooie herinnering om nog eens terug te zien.
De Historische Vereniging Oud-Beijerland laat deze uitzending zien op donderdag 27 november in de bibliotheek van Oud-Beijerland, Steenenstraat 24. De uitzending  begint om 14.15 uur.

Pieter Jan in `t Veld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten